Smag og Behag

Har du tænkt over om din stemmelærer kun underviser dig i at lyde så det falder i deres egen smag? Eller hvor er smag henne i din undervisning?

Det er et spørgsmål som overraskende få sangelever og endnu færre taleelever overvejer. Men det burde de!

I forhold til andre instrumenter er stemmen overraskende meget, underlagt smagsvurderinger. Spiller du for eksempel klaver eller guitar, og kan gør det nogenlunde med flow og uden at lave fejl, tænker de fleste wauw, det kræver øvelse og vedholdenhed, men du skal op i en hvis professionel kaliber før smagsvurderingerne begynder. 
Sådan forholder det sig ikke med stemmen. Du bliver fra dag et du åbner munden for at synge (og tale, men den tager vi en anden gang) smagsvurderet. Det handler med det samme om - ‘kan jeg li’ din stemme eller ej’- ‘siger din stemme mig noget eller ej’. Du kan synge falsk, lave om på rytmer og toner, nærmest alt musisk viden og glemme ordene, og stadig have en fanskare som elsker din stemme. 
Dem findes der ikke nogen af på de andre instrumenter.... 

Derfor skal du når du tager undervisning i dit personligt medbragte instrument, stemmen - ALTID - vurdere din undervisers smag, og hvad den betyder for din undervisning.  
Dernæst må du undersøge og kende din egen smag, så du kan stille den op imod din undervisers. En dygtig underviser vil kunne bruge dette til noget særdeles konstruktivt.
Sidst men ikke mindst, skal du udvikle din evne til at tale om din stemme og dens kvaliteter i er mere neutralt sprog. Jeg har opfundet vokaleidentitetstyper til det formål https://www.thevocalparadox.com/vocal-identity-types.html
Du kan bruge andre måder. Det vigtige er et du lærer at se smag for hvad det er - SMAG, og mere faktuel viden og funktionalitet, effektivitet og musikalitet som noget der ikke afhænger af smag, men af udviklingen af nogen mere basale kompetencer. 
Som kunstner skal du have en smag, og den flytter sig forhåbentligt lidt hele tiden som du lærer og oplever nyt. Men er din kunst kun dikteret af din egen smag, eller din undervisers smag, så kommer du ingen vegne... Din nysgerrighed efter hvad der ellers kan lade sig gøre er forhåbentlig noget af det der får dit lille kunstner hjerte til at slå... men det er måske i virkeligheden min mening eller smag 😉

Comments

Popular posts from this blog

En dygtig sanger?

Med sindet som indsats