Stemmen der kan mærkesHvad er det der gør at vi bliver rørt af et andet menneskes stemme? Hvorfor synes vi et andet menneske lyder sexet, trist, varm eller excentrisk? Hvorfor gør deres stemme noget ved os? Hvorfor mærker vi det andet menneske gennem måden de bruger deres stemme på?

Umiddelbart tænker man ikke over det. Lyden af vores stemme og dens klangfarver er bærere af ubevidst kommunikation, og ligesom kropsprog og gestik gør det dybt (ubevidst) indtryk på os. 
Du tror måske jeg nu taler om at vise og tale om følelser, men det er faktisk det der sker inden du registrer en følelse og eventuelt taler om den, der ligger til grund for denne kommunikation. 

Det er en ren kropslig reaktion og den er instinktiv. Inden du lærer et sprog kommunikere du udelukkende på denne måde med din stemme - og dit liv er afhængig af det! Et barn der ikke kan græde eller lave lyd er ilde stillet. 

Det handler om det der sker i den del af vores hjerne som vi deler med de andre pattedyr (paleomammalian complex). Pattedyr kommunikerer også med lyden af deres stemme uden et decideret sprog. Denne form for instinktiv og sprogløs kommunikation kan vi helt bogstaveligt talt mærke i vores krop. Skulle du være i tvivl om det nu passer så tal med kvinder der hører deres spædbørn græde og spørg dem hvordan deres krop mærkes. Nye mødre og spædbørn er den ekstreme version, men vi er alle i en eller anden grad udstyret med denne hjernefunktion.

Når vi lærer et nuanceret sprog og begynder at bruge andre dele af vores hjerne (prefrontal cortex) som kan perspektivere, følge normer, løse problemer og forstår kultur, så tager den mere tænkende del af hjernen over og vi stopper ofte med at have kontakten til pattedyrshjernen. De dyriske reaktioner og lyde er svære at forligne med vores civilisation og sociale normer.

Men vi reagerer stadig oftest helt ubevidst, på menneskets instinktive lyde - de lyde som kan mærkes. 
Som skuespiller og sanger må man efter min overbevisning gå efter en stemme der kan mærkes, på trods af hvad der kræves af tekniske færdigheder og et nuanceret og dynamisk sprog. Jo, mere du lærer at manipulere din stemme, jo mere har du behov for at træne og beholde kontakten til dine instinktive lyde så du ikke fjerner dig selv fra lyden, og gemmer dig bag din tekniske kunnen. 

Man kan sagtens have begge dele!! Teknisk kunnen og den mere instinktive reaktionsstemme, men det kommer ikke nødvendigvis (sjældent) af sig selv. Vi siger om dem der kan begge dele at de har talent... men der er også måder og metoder til at træne stemmen til at kunne begge dele og fremelske en stemme der kan mærkes.


Anette Nørgaard
Kend Din Stemme

Comments

Popular posts from this blog

Evnernes Epicenter

At blive modig