Stemmen og Frygt





På et eller andet tidspunkt i dit liv opdager du enten bevidst eller ubevidst at din stemme ikke er socialt acceptable, og i det øjeblik starter din stemmes forhold til frygt - sådan er det at være menneske - men den behøver ikke ende der! Frygten behøver ikke bestemme i det forhold...


Stemmen er ligsom din vejrtrækning fra udgangspunktet reflektorisk. Vi er et pattedyr der ligsom alle pattedyr kommunikerer med hinanden via blandt andet lyd. Et livsvigtigt instinkt! 

Gennem livet tilpasser stemmen sig til de omgivelser den er i, nærmest fuldstændig uden at du behøver bevidst at gøre noget. 

Men vi er jo ikke helt som de andre pattedyr. Vores evne til at kommunikere har videreudviklet sig til avancerede sprog, vi laver musik og vi reflekterer over vores identitet, vores liv og meningen med det hele. Vi kommunikere ikke kun basale følelser, men også komplekse tanker og dilemmaer.


Bag ved alt det komplekse i kommunikation ligger dog altid det reflektoriske udgangspunkt. Når forholdet mellem stemmen og frygten er blevet til et hvor frygten vinder eller måske ligefrem saboterer   kommunikationen, så er der slået en knude et eller andet sted i det reflektoriske system. 


Det er her jeg eller en anden dygtig underviser kommer ind i billedet. Frygt og dermed også frygten for noget fremtidigt (altså bekymring) er en stærk følelse - og den smitter! Dit nervesystem kan ikke ignorer frygt, det vil under alle omstændigheder reagere på en eller anden måde, og den behøver kun en dårlig frygt oplevelse for at slå en knude - en! Til gengæld har den brug for mange positive frygt oplevelser (altså oplevelser af valideret mod) for at løse knuden igen. Sikkert smart fra evolutionens side, vi er her dog stadig - men lidt irriterende alligevel.  


Det betyder at mit arbejde med eleven hvor frygt har taget føringen, består af to ting. 

  1. Genetablering af den reflektorisk stemme hvor vejrtrækning og lyd mødes spontant og korrekt.
  2. At fordre til positive stemmeoplevelser af mod - og validere dem.


Den 3. og sidste del af processen kan jeg ikke gøre alene - det kræver et publikum, helst et empatisk publikum af mennesker i samme båd. Frygten har vundet pga. usunde sociale relationer af forskellige art, og det kan kun fuldt forløses i en sund social relation. 


Det lyder umiddelbart som et stort stykke arbejde - og jo, det er ikke noget man gør på 2 lektioner, men der er jo også mange der spiller golf og det perfekte golf-swing er vel heller ikke noget man forventer anden gang man går en runde på golfbanen. Men der er, ligsom når man rammer den der golfbold helt rigtigt, stor tilfredsstillelse og personlig forløsning at hente i arbejdet med den reflektoriske stemme og den dybere evne til at kommunikere den fører med sig. 



Comments

Popular posts from this blog

Stemmen der kan mærkes

At blive modig

Tonedøv