Hvad du bør vide om fællessang

Her inden vi alle skal til at synge en masse julesange og salmer, vil jeg gerne fortælle noget om stemmen som forvirrer mange, og som egentlig ikke burde være forvirrende. Så når du sidder i kirken juleaften og føler du ikke kan synge med så overvej lige det her:

Der er ikke fra naturens side en oktav mellem gennemsnits mande- og kvindestemmen. Derfor er fællessang eller andet hvor vi synger de samme toner en oktav fra hinanden, enten lidt højt for kvinder og godt for mænd. Eller godt for kvinder og  dybt for mænd. Generelt er tommelfingerreglen at der er ca. et sted mellem en kvart og en kvint (4-5 toner) mellem gennemsnits kvinde- og mandestemmen. Der findes naturligvis nogen undtagelser der bekræfter reglen. Meget høje mandestemmer; for eksempel Bruno Mars kan synges direkte i kvindestemmen, og synger man med en høj mandestemme (også uden at være helt i Brunos højde) kan man synge hvor dybere kvindelige sangere synger som for eksempel Lana del Ray. 
Men nu synges deres sange jo sjældent som fællessange😉 - og da slet ikke rundt om juletræet🎄

Pointen er; at hvis du skal få mest muligt ud af en sang skal tonearten næsten altid justeres efter dit køn og din stemme og dens individuelle styrker og udtryk. Hvis du tror du ikke kan synge eller ikke synger godt, er det måske fordi du ikke har forstået at toner i sange ikke er absolute, tonearter er til for at blive brugt!
Vil man være god til fællessang - som jo handler om at dele sin stemme i et fællesskab - skal kvinder generelt set være gode til at synge i et register der ligger uden for deres talestemme - det skal mænd ikke de skal synge næsten som de taler, og de burde måske bare synge noget mere😉

Man kan jo så altid diskuterer hvem der skal bestemme hvor tonearten skal placeres... men den vil jeg tage en anden dag. Da der helt klart er en overvægt af kvinder der synger (med undtagelse af landskamp i parken) så skulle det måske være mændende der skulle lære at synge uden for deres taleregister? Men sådan er det nu engang ikke kulturelt sat op - lige nu.

Vil man til gengæld være god til at synge solo - skal man lære sin individuelle stemme at kende og ændre på tonearter så de passer i lommen på ens egen stemme og det man ønsker at udtrykke. 

Laver man musicals eller andre ting hvor man ikke bare liiiige ændrer på tonearten for et helt orkester, så betyder din stemme og type noget for hvilke roller du kan synge overbevisende - og det er der også ofte (altid) tænkt på i historiefortællingen. 

Stemmen, både mande- og kvindestemmen, synger næsten uden træning nemt indenfor en oktav, og med meget lidt træning inden for 1.5 oktav hvor de fleste fællessangssange lever. Så det er bare med at gå i gang...
Det er mere undtagelsen end reglen at den ‘nemme’ 1-1,5 oktav ligger på de samme toner for mænd og kvinder. Hvor ligger din??  

PS. Børnestemmer er naturligvis undtaget dette og faktisk også teenagestemmen (for både piger og drenge) som bedst betegnes som værende ‘all over the place’ - ligsom så meget andet i de år. 
Der er altså her tale om den voksne stemme.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

En dygtig sanger?

Med sindet som indsats

Smag og Behag