Musikalitet
Har du nogensinde prøvet at forklare hvad musikalitet er til et barn på 12?

Det har jeg. Det er ikke simpelt, for når man er tolv så tror man stadig alt er opdelt i rigtigt og forkert, sort og hvidt - og det er der jo faktisk også mange voksne der tror. Men hvis det var så simpelt, så var det vel nok en hel del nemmere at være menneske i denne brogede verden?!. Ja, fordi så ville verden ikke være broged, men sort eller hvid.

Nå, men til børn som voksne der har brug for at få genopfrisket hvad musikalitet er. 
Musikalitet er en evne til at både at være detaljeorienteret og at se helheden på samme tid. At kunne mærke, fornemme og lytte mens man samtidig er teknisk velfunderet i noder, harmonier og rytmer.
Der findes efterhånden en del faktuel data der forklarer at musik, og det et spille et instrument, er en aktivitet der kræver at hele hjernen tager del. I skarp modsætning til sådan som vi ellers normalt bruger hjernen, hvor alt ligsom foregår i forskellige områder og kasser. 
Musikalitet kræver at man både kan tænke logisk og detaljeret (som man normalt tænker som den venstre hjernehalvdel der ‘ser træer’) Og det kræver intuition, indlevelse og helhedsperspektiv (som man normalt tænker som værende den højre hjernehalvdel ’der ser skoven’ og ikke træerne)
At give dig i kast med musikalitet udvikler altså i bedste fald, en hjerne der kan begge dele - og det på samme tid. Denne evne til både at kunne se skoven og træerne i den - er efter min mening - musikalitetens store gevinst. At det lyder godt er egentlig et ekstra gode i menneskets evolution.

Tænk sig, mennesker der kan favne både detaljerne og helheden. Kan du forestille dig hvordan de går i krig med hinanden? Det kan jeg ikke... fundamentalisme (og de andre ismer) er en mangel på musikalitet, en manglende evne til at perspektivere detaljerne. Jo, det er mere simpelt hvis vi ikke blander sort og hvid sammen, for ikke at tale om alle de andre farver. Men det er bedre hvis vi gør...

Comments

Popular posts from this blog

En dygtig sanger?

Med sindet som indsats

Smag og Behag